blogg, smålån

Teslas jättebatteri för hushåll invigt – nu byggs ”världens största virtuella kraftverk”

I slutet av 2017 slog Tesla på världens största litiumbatteri delstaten South Australia. Batteriet ska kunna förse 30 000 hushåll med el.
Allt började med ett vad från Teslas grundare Elon Musk och det faktum att South Australia länge har dragits med energiproblem. När miljontals människor blev strömlösa efter ett oväder väcktes förslaget att bygga ett gigantiskt batteri för att ge delstaten ett stabilare elnät. ”Tesla kommer ha systemet installerat och klart 100 dagar efter att kontraktet är påskrivet, annars får de det gratis”, skrev Elon Musk på Twitter.

Tesla fick kontraktet och behövde sedan 60 dagar på sig att leverera och installera jättebatteriet. I december invigdes anläggningen som har en effekt på 100 megawatt, vilket är lika mycket som effekten från all vindkraft som byggdes i Sverige 2017. Tesla har nu fått i uppdrag att installera solpaneler och batteripaket hos 50 000 hushåll i samma delstat. Elen som detta ”världens största virtuella kraftverk” genereras ska lagras i Teslas batterier, och eventuellt överflöd matas in i elnätet. När systemet klart kommer det stå för en femtedel av delstatens strömförsörjning en normal dag.