Privatlån

Med privatlån menar vi vanligen ett lån som tas av en privatperson utan att denne behöver sätta något som säkerhet för lånet. Ett bolån med bostaden som säkerhet är alltså inte ett privatlån, även pengarAtt privatlånet är ett lån utan säkerhet innebär att det är ett blancolån, och blancolån tenderar att ha högre effektiv ränta än lån med säkerhet. I Sverige kan man låna en hel del pengar utan säkerhet, förutsatt att man uppfyller långivarens krav vid kreditbedömningen. Det finns gott om banker och andra låneinstitut som lånar ut uppemot 350 000 kronor i privatlån om man har tillräckligt hög inkomst och ordnad privatekonomi.

Jämfört med ett bolån har privatlånet ofta kort avbetalningstid. Det finns inte något lagstiftat amorteringskrav för privatlån, men det är mycket ovanligt att långivare erbjuder amorteringsfria privatlån. Tvärt om brukar det krävas att man amorterar ned lånet i jämförelsevis snabb takt. Detta bör man ta hänsyn till innan man ansöker om ett privatlån. Hur tajt är din månadsbudget i dagsläget? Kommer du att klara av att göra en inbetalning varje månad – även om det dyker upp någon oväntad tandläkarräkning, det blir fel på bilen eller du drabbas av flera obetalda karensdagar under månaden?

Ansöka om privatlån

Det finns idag en mycket stor samling långivare på den svenska marknaden som erbjuder privatlån. Det är en bra idé att vara en kritisk konsument och jämföra de olika villkor man erbjuds, så att man kan hitta det bästa lånet. Utgå inte ifrån att den bank du är kund i automatiskt kommer att vara bäst för dig – särskilt inte om du inte förhandlar om lånet. Ibland lönar det sig att vara ”otrogen” mot sin bank och ha sitt privatlån hos någon annan långivare.

Här är några exempel på långivare som erbjuder privatlån:online lan

  • Handelsbanken
  • Swedbank
  • SEB
  • Nordea
  • Länsförsäkringar Bank
  • Skandiabanken
  • Ikano Bank
  • ICA Banken
  • Danske Bank
  • Resurs Bank

Fackligt medlemslån

Fackligt medlemslån är ett privatlån vars villkor ett fackförbund har förhandlat fram för sina medlemmar. Om du är medlem i ett fackförbund och behöver ett privatlån kan det vara idé att kontrollera vilken eller vilka långivare fackförbundet samarbetar med, och vilka villkor som erbjuds för ett privatlån via facket.

De allra flesta svenska fackförbund samarbetar med minst en långivare som erbjuder fackliga medlemslån i spannet 20 000 kronor – 350 000 kronor. De exakta gränserna varierar mellan de olika lånen, hos vissa fackförbund ligger till exempel lägsta gränsen på 25 000 kronor istället för 20 000 kronor.

Du måste genomgå sedvanlig kreditbedömning även för fackligt medlemslån och det finns inte någon garanti för att du får din låneansökan beviljad. Kreditupplysning görs och omfrågandeuppgift registreras.