Snabblån

Snabblån är praktiska när man snabbt behöver få fram en mindre summa pengar. Det finns många olika typer av snabblån. Ett av de äldsta är pantbankslånet som i olika former existerat både i Sverige och i andra länder under lång tid. Mer moderna tillskott är SMS-lånen och snabblån som man ansöker om online.

snabblanFör att klara sig i konkurrensen om låntagarna har många banker som tidigare krävde att man besökte bankkontoret och genomgick en tämligen tidsödande process för att ansöka om ett lån – även om det var litet – börjat erbjuda mer smidiga lösningar där man ansöker om lånet online och får besked snabbt. Snabblån är därmed inte längre något som bara erbjuds av alternativa långivare, utan även storbankerna är med i båten. Värt att tänka på är dock att de flesta banker har en nedre gräns kring 20 000 kronor för hur pass små snabblån de befattar sig med. Vill man låna mindre pengar än så hos banken får man skaffa ett kreditkort eller checkkredit istället och använda krediten för de småbelopp man behöver låna.

Snabbhet

Om det är viktigt för dig att snabbt få tillgång till pengarna finns det flera saker att tänka på.

  • Skicka din ansökning till en långivare som både handlägger låneansökningar och gör utbetalningar den här tiden på dygnet. Vissa långivare handlägger till exempel endast ansökningar på dagtid, så om man skickar in sin ansökan klockan 20:00 på kvällen kommer det att dröja många timmar innan den kan behandlas – och då kanske den dessutom är en ansökan bland många i en stor hög av ansökningar som lagrats upp under natten.
  • Sedan år 2008 tillämpar flera svenska banker en slags karenstid för pengar som kommer från snabblåneföretag. Detta eftersom de ansågs vara farligt att svenska hushåll kunde skicka in en låneansökan via SMS och mycket snart ha pengarna tillgängliga för uttag från bankkontot. Du bör undersöka vilken policy din bank tillämpar innan du väljer vart du vill ha dina lånade pengar skickade.
  • Man brukar kunna vinna tid på att välja en långivare som har ett direktsamarbete med den bank man vill att pengarna sätts in hos. Om du till exempel har ditt bankkonto hos Swedbank är det bäst att välja en långivare som skickar ordern direkt till Swedbank, istället för en som meddelar sin samarbetspartner SEB och sedan låter SEB göra en överföring till ditt konto i Swedbank.

Snabb återbetalning

Snabblån är inte bara snabba vad gäller handläggning och utbetalning, de brukar även ha en kort lånetid så det gäller att man snabbt klarar av att betala tillbaka lånet om man inte ska få problem med dröjsmålsränta och påminnelseavgifter.

Kontrollera alltid exakt hur lånet ska betalas tillbaka innan du ansöker om ett snabblån. Kommer du verkligen att klara av att betala tillbaka hela lånet, inklusive ränta och avgifter, inom 30 dagar? Ibland är det säkrare att välja ett lån som delbetalas över fler månader, även om det kostar lite mer i ränta och aviavgifter.