SMS-lån

SMS-lån är lån som man ansöker om via SMS. Handläggningstiden brukar vara kort och man får snabbt svar – även detta via SMS – så att man vet om ens ansökan har beviljats eller avslagits. SMS-lån är vanligen små lån med kort avbetalningstid.

Snabba SMS-lånpengar

När SMS-lån först dök upp i Sverige brukade tiden mellan beviljad ansökan och att pengarna fanns tillgängliga på det bankkonto man angett vara mycket kort. Detta var mycket praktiskt i akutsituationer, men innebar också att personer tog ogenomtänkta lån som de sedan fick svårt att betala tillbaka i tid. Det förekom till exempel att rejält berusade personer skickade iväg en ansökan om SMS-lån för att omedelbart få in mer pengar på kontot som genast kunde förlänga utekvällen.

På grund av vissa personers missbruk av SMS-lån kom flera svenska storbanker år 2008 överens om att införa en slags karens för pengar som kom från SMS-låneföretag. Trots att pengarna nådde banken direkt blev de inte tillgängliga i klientens bankkonto förrän dagen efter. Förhoppningen var att det skulle minska mängden dåligt övervägda ansökningar i stundens hetta.

Idag är det ovanligt med SMS-lån där man omedelbart får tillgång till pengarna, men det finns ändå vissa saker man kan göra för att skynda på processen om man behöver pengarna så snart som möjligt.

  1. Skicka din ansökan till en långivare som är öppen. Vissa långivare stänger sitt kontor under vissa delar av dygnet, och behandlar till exempel bara låneansökningar mellan klockan 08:00 och 18:00. Skickar du in din ansökan klockan 18:15 kommer den att hamna i högen med allra andra ansökningar som kommer in efter stängning, och det kan ta tid innan den behandlas nästa dag.Vissa långivare behandlar inte ansökningar under helger, eller har begränsade öppettider under helgerna. Tänk på att röda dagar räknas som helg även om de inträffar mitt i veckan.
  2. Det brukar gå lite snabbare att få tillgång till pengarna om man väljer en långivare som samarbetar direkt med den bank man vill få pengarna skickade till. Då behöver inte utbetalningen gå först till långivarens samarbetsbank och sedan från denna bank vidare till banken du har konto hos.Har du till exempel konto hos Handelsbanken är det bäst att försöka hitta en långivare som gör insättningar direkt till konton hos Handelsbanken, och så vidare.

Hur mycket kan jag låna?

hur mycketMånga SMS-låneföretag riktar in sig på att bevilja lån som är mindre än de blancolån som erbjuds av vanliga banker. Detta innebär att de brukar hålla sig under 25 000 kronor. Den undre gränsen för SMS-lån är vanligen 500 kronor.

Det finns långivare som erbjuder större lån än 25 000 kronor, men de brukar vanligen inte nöja sig med enbart ett SMS för att behandla din ansökan. Räkna med att få styrka din identitet på något vis, till exempel med hjälp av mobilt bank-ID. Med bank-ID brukar det gå att låna uppemot 100 000 kronor, förutsatt att man klarar kreditbedömningen förstås.

Se alla långivare och olika låneformer på Sverigekredit.se där du också kan ta del av omfattande guider fer respektive låneform.

Återbetalningstid

Ju längre återbetalningstid, desto mer betalar man i ränta och aviavgifter. Samtidigt är det viktigt att vara realistisk när man väljer återbetalningstid.

  • Om man väljer en kort återbetalningstid för ett litet lån och misslyckas med att betala av lånet i tid, kommer påminnelseavgifter och dröjsmålsränta snart att uppgå till mer än de pengar man försökte spara genom att välja en kort återbetalningstid. Ju mer kostnader som tillkommer, desto svårare blir det att slutbetala skulden, och man kan börja bygga upp ett skuldberg.
  • Om man väljer en längre återbetalningstid och inser att man har råd att slutbetala lånet tidigare än så kan man göra det, och spara in kostnaderna för ränta och aviavgifter för återstående månader. Att ditt lån löper över sex månader innebär inte att det är förbjudet att slutbetala lånet redan första månaden.