Låna med betalningsanmärkning

En synlig betalningsanmärkning behöver inte innebära att det är omöjligt att få låna pengar, däremot är ens möjligheter att låna pengar mer begränsade och man kan räkna med sämre villkor för lånet eftersom man ses som en större risk av långivarna. Man kan till exempel få svårt att ta ett stort lån, och långivaren kan kräva högre ränta och kortare avbetalningstid.

Manuell bedömning av kreditvärdighet

manuellOm du har en synlig betalningsanmärkning är det vissa långivare som automatiskt kommer att avslå din låneansökan eftersom de gör en automatisk gallring av inkomna ansökningar och ger avslag på sådana där den som ansöker inte uppfyller vissa krav, till exempel krav på tillsvidareanställning, krav på viss årlig inkomst eller krav på att man ska vara utan betalningsanmärkningar.

Som tur är finns det andra långivare som inte har automatiserat processen utan gör en individuell bedömning av varje enskild låneansökan. Om du har en betalningsanmärkning kan du ändå få din ansökan godkänd om du har tillräckligt många positiva punkter som väger upp din betalningsanmärkning.

Här är några exempel på sådant som kan öka din chans att få din låneansökan godkänd trots betalningsanmärkningar:

  • Det rör sig om max två betalningsanmärkningar, och båda betalningsanmärkningarna är gamla och ska snart försvinna. Skulderna som skapade betalningsanmärkningarna är sedan länge reglerade, och du har inte några pågående skuldärenden hos Kronofogden.
  • Du har en regelbunden inkomst, gärna från tillsvidareanställning eller motsvarande.
  • Du har en hög inkomst i förhållande till lånets storlek.
  • Du har låg eller obefintlig skuldsättningsgrad.
  • De eventuella skulder du har är bolån, billån och studielån, snarare än en massa SMS-lån och liknande.
  • Få eller inga omfrågandeuppgifter finns registrerade på dig.betalningsanmarkning
  • Du äger en fastighet som inte är fullbelånad.
  • Det har skett en markant ändring av dina ekonomiska omständighet sedan du fick betalningsanmärkningen, du kan till exempel ha gått från arbetslöshet till tillsvidareanställning.
  • Du har redan ett etablerat kundförhållande med långivaren och du har skött dina tidigare åtaganden gentemot långivaren perfekt.I denna situation förekommer det till och med att långivare låter bli att göra en ny kreditupplysning när man ansöker om ett nytt lån, så länge det är litet och har kort avbetalningstid. Detta kan innebära att de aldrig upptäcker en betalningsanmärkning som inte fanns där förra gången en kreditupplysning gjordes. I andra fall gör långivaren en ny kreditupplysning, men tycker att din perfekta skötsel av tidigare lån hos dem väger tyngre än betalningsanmärkningarna.

Pantbankslån

Pantbanken gör inte någon kreditupplysning och är inte intresserad av att veta något om din privatekonomi. Detta gör pantbankslån till ett intressant alternativ för den som behöver låna pengar och har en eller flera betalningsanmärkningar. Haken är förstås att man måste ha något tillräckligt värdefullt att lämna över som pant för lånet.

Sekretessbeläggning av betalningsanmärkning

Har du bara en enda betalningsanmärkning, och är skulden redan slutbetalt, inklusive all ränta och alla avgifter som härrör till den?

I så fall är det möjligt att Kronofogden har belagt din betalningsanmärkning med sekretess, så att den inte längre syns när kreditupplysningsföretagen inhämtar information om dig. Att Kronofogden belägger en betalningsanmärkning med sekretess innebär också att kreditupplysningsföretag är skyldiga att rensa ut den informationen ur sina register.

Det är endast privatpersoner som kan få en betalningsanmärkning sekretessbelagd.

För att en betalningsanmärkning ska beläggas med sekretess krävs det att det verkligen rör sig om en ensam betalningsanmärkning för en person som i övrigt inte har några betalningsanmärkningar. Du måste ha varit helt fri från betalningsanmärkningar under de senaste två åren för att en betalningsanmärkning ska kunna sekretessbeläggas. Om du får någon ny betalningsanmärkning under de två år som följer efter att en betalningsanmärkning har blivit sekretessbelagd kommer båda betalningsanmärkningarna att bli synliga – både den gamla och den nya.