blogg, smålån

Nya regler för snabblån i Danmark

Snabblån är en typ av lån som ofta innebär mindre summor och snabb utbetalning, men också en hög ränta. Detta eftersom de i regel har lägre krav för utlåning än de mer restriktiva bankerna. I Sverige tillkom en ny lag den första september 2018 som bland annat begränsade kostnaderna för denna typ av lån. Även i Finland har en liknande lag införts, vilken trädde i kraft exakt ett år senare. Nu är det Danmarks tur att skärpa sina regler.

Tidigare har det inte funnits några kostnadsmässiga restriktioner när det gäller snabblån i Danmark. Men i och med den nya lagen för snabblån som trädde i kraft i landet den 1 juli 2020, har flera nya restriktioner införts. 

Den nya lagen syftar till att motverka att kreditgivare tar ut oskäliga kostnader för lån och är till för att skydda konsumenten. Ofta är det de som av olika anledningar nekats traditionella banklån som vänder sig till aktörer som ger ut snabblån. Dessa har många gånger sämre ekonomiska förutsättningar. Därför är det viktigt att det faktiskt finns ett tak för hur höga kostnader som får tillkomma i samband med ett snabblån, vilket nu införts.

Några av de viktigaste punkterna som finns i den nya danska lagen innefattar bland annat:

  • Ett räntetak om 35%, vilket innebär att den totala årliga räntan inte får överstiga 35%. 
  • Ett kostnadstak om 100%, vilket innebär att lånets kostnad inte får överstiga lånesumman – det vill säga lånar du 5 000 kr kan du maximalt behöva betala 5 000 kr i ränta och avgifter för lånet, totalt 10 000 kr.
  • Alla långivare som erbjuder högkostnadskrediter med en ränta över 25% får inte marknadsföra sig.
  • Det är numera förbjudet att marknadsföra snabblån i samband med casinospel och liknande.

I Sverige har vi också ett kostnadstak på 100%, samt ett räntetak som är något högre på 40%. Vi har inte samma förbud kring marknadsföring, men vi har däremot regler för hur långivare får göra reklam för lån.