smålån

Lån för studentet – Banken, pantbanken eller CSN

pantbankEn stor fördel med att låna pengar från pantbanken är att pantbanken inte bryr sig om din privatekonomi. Du kan alltså vara student med väldigt låga inkomster och ändå få ditt lån beviljat, förutsatt att du har något tillräckligt värdefullt att pantsätta.

Pantbanken utgår ifrån vad det objekt du vill pantsätta är värt på andrahandsmarknaden. Att något till exempel kostade 10 000 kronor när du köpte produkten är alltså inte det som är viktigt – vad som är viktigt är vad pantbanken bedömer att de kan få ut om de säljer objektet i nuvarande skick. För de flesta produkter innebär detta att värderingen blir lägre än vad inköpspriset var, men det finns undantag. Konst, juveler, samlarobjekt och designväskor av välkända märken är alla exempel på sådant som kan öka i pris över tid.

En annan fördel med pantbanken är att du inte hamnar i problem med inkasso eller Kronofogden om du inte betalar tillbaka ditt lån i tid. Om pantbanken inte lyckas sälja det pantsatta föremålet tillräckligt dyrt för att täcka din skuld står den utan rätt att kräva dig på mellanskillnaden. Det är pantbanken som värderar ditt föremål och tar på sig risken det innebär. Det finns alltså ingen risk att hamna i en skuldspiral med inkassoavgifter, Kronofogdeavgifter, betalningsanmärkningar, utmätning, osv.

Det syns inte på din kreditupplysning att du lånat pengar från pantbanken, vilket kan vara bra om du vill ta lån efter studietiden – till exempel för att köpa bostadsrätt eller bil. Värt att tänka på är också att vissa arbetsgivare gör kreditupplysningar på kandidater de överväger att anställa och om man verkar ha trasslig ekonomi kan de föredra att välja en annan arbetssökande. Denna gallringsmekanism kan skada dig redan under studietiden när du söker sommarjobb eller extrajobb under terminerna, så som student finns det all anledning att hålla sin kreditupplysning i gott skick även om man har låga inkomster och även om planerna på att köpa bostad ligger långt in i framtiden.

Låna pengar från bank eller liknande kreditinstitut

I vissa fall finns möjlighet att låna pengar från en bank eller liknande kreditinstitut trots att man är student. Långivaren gör en individuell bedömning och tar hänsyn många olika faktorer. Hur stort lån du ansöker om, informationen i din kreditupplysning, hur det ser ut med extrajobb och sommarjobb, hur långt du har kvar på din studietid och hur de bedömer dina möjligheter att snabbt få jobb efter studierna är exempel på faktorer som kan spela in. Du kan hitta mer information om banklån för studenter här.

Att ha borgensman och/eller medsökande kan givetvis öka dina chanser avsevärt vad gäller att få ett lån beviljat under studietiden. Det samma gäller om du har möjlighet att sätta något som säkerhet för lånet, till exempel en bostadsrätt.

Studentkredit hos banken

Vissa banker har en särskild studentkredit tillgänglig för studenter som är kunder hos dem. Det brukar krävas att du har tackat ja till ett helt studentpaket av tjänster hos banken, med internbank, transaktionskonto, kreditkort och dylikt. Bankerna har dessa erbjudanden eftersom de hoppas på att knyta studenter till sig som sedan stannar kvar som kunder även efter studietiden när det är dags att skaffa bolån, öppna pensionssparande, börja investera i aktier och fonder, osv.

Fackligt medlemslån

Är du medlem i något fackförbund? De flesta storbanker har samarbeten med fackförbund för att kunna erbjuda förmånliga medlemslån. I många fall krävs fast jobb (tillsvidareanställning), men det är inte alltid reglerna är ristade i sten – särskilt inte om det rör sig om ett mindre lån. Ta kontakt med ditt fackförbund för att få veta mer.

Använda kreditkort

Det är inte omöjligt att få en kreditbeviljad även om man är student med låga inkomster. Dels finns det allmänna kreditkort som VISA och MasterCard, dels finns det kreditkort som är knutna till särskilda butiker, till exempel Lindex medlemskort med kredit.

Kreditkortskrediter kan vara väldigt dyra att utnyttja, så man bör noga överväga innan man fattar något beslut. Det finns dock situationer där det kan vara vettigt att använda ett kreditkort. Har man till exempel fått ett sommarjobb och behöver skaffa vissa kläder för att uppfylla klädkoden på jobbet kan det vara värt att använda något av klädkedjornas kreditkort för att ekipera sig och sedan betala tillbaka hela skulden så snart första lönen kommer in. Att börja sin anställning med att be om ett förskott på lönen är inte att rekommendera – då är det bättre att utnyttja ett fristående kreditkort.

Ansöka om extra pengar från CSN

Förutom grundlånet från CSN finns det särskilda lån och bidrag som man kan erhålla om man uppfyller vissa förutsättningar.

  • Har du barn och studerar? Om vissa villkor är uppfyllda kan du ha rätt till tilläggsbidrag.
  • Är du minst 25 år gammal och har lönearbetat innan studierna? Om vissa villkor är uppfyllda kan du ha rätt till tilläggslån.
  • Har du extra kostnader på grund av dina studier, till exempel för dubbel bosättning och resor? Om vissa villkor är uppfyllda kan du ha rätt till merkostnadslån.
  • Läser du en kompletterande pedagogisk utbildning? Om vissa villkor är uppfyllda kan du ha rätt till högre studiebidrag. Det gäller dig som studerar vid en kompletterande pedagogisk utbildning som leder till en ämneslärarexamen inom matematik, biologi, fysik, kemi, naturvetenskap eller teknik.

Låna pengar från socialtjänsten

I akutsituationer finns det vissa begränsade möjligheter att låna pengar från socialtjänsten eller få en en matrekvisition som man kan använda för att handla mat.

Låna från kyrkor eller andra religiösa organisationer

Det finns kyrkor och andra religiösa organisationer som beviljar små lån eller på andra vis hjälper behövande. Dessa organisationer har inte någon skyldighet att hjälpa till, så vilken hjälp man kan få varierar stort. Vissa inriktar sig till exempel huvudsakligen på att hjälpa barnfamiljer, sjuka och pensionärer, medan andra har ett bredare fält. Vissa lånar inte ut pengar men kan hjälpa till med mat, antingen genom att man får äta hos dem eller genom att man får en matkasse med råvaror, alternativt ett presentkort från en matbutik.

En bra början är att kontakta en diakon i Svenska kyrkan, eller vända sig till Frälsningsarmén eller Stadsmissionen om de har verksamhet på din ort.

Låna från andra ideella organisationer och nätverk

Precis som det finns religiösa organisationer som hjälper behövande finns det andra organisationer och nätverk som kan vara behjälpliga om man hamnar i problem. Vissa är lokala medan andra är regional eller rikstäckande verksamhet.

Ett exempel på ett nätverk som har många aktiva givare är givingpeople.se (tidigare Matkassen) som huvudsakligen delar ut matkassar, barnkläder, hygienprodukter och presentkort.