blogg

Enklaste sättet att bli rik – gör ingenting

Rubriken är något tillspetsad, men den är samtidigt inte långt ifrån sanningen. Att bli rik är inte svårt. Det krävs egentligen bara tid och tålamod och att man kan sätta av en del av sin inkomst varje månad. Med dessa tre ingredienser kan alla bli förmögna på sikt.

Pengarna ska jobba för dig

Ett månadssparande på även ett blygsamt belopp blir till stora summor över tid. Det är just det regelbundna sparandet som är det viktigaste för den som vill kunna spara ihop till en mindre förmögenhet. Överföringen bör ske automatiskt, till exempel via autogiro, detta av två anledningar. Om pengarna så att säga ”försvinner” från kontot automatiskt kan du inte spendera dem. Dessutom kommer du förmodligen, i alla fall över tid, inte att uppleva överföringen som en utgift.

Ju mer du kan spara per månad, desto bättre. Samtidigt är beloppets storlek i sig inte det viktigaste. Det mest centrala är att sparandet verkligen blir av.

Exempel: Du bestämmer dig för att spara 1000 kr per månad i svenska aktiefonder. Om utvecklingen per år blir i genomsnitt 8% kommer du efter nästan exakt 26 år att ha precis en miljon kronor sparade. Skulle avkastningen istället bli 11%, vilket är ungefär vad den svenska börsen har gett i avkastning de senaste 30 åren, kommer du att ha över 1,6 miljoner på kontot. Observera att hänsyn inte har tagits till avgifter, skatter med mera.

Gör ingenting!

När du har skapat ditt månadssparande och har valt de fonder du vill investera i kan du sedan med fördel ”glömma bort” ditt sparande. Det är lätt hänt att man känner oro om börskurserna skulle gå ner och det är helt naturligt att man funderar på att sälja för att på så sätt undvika att värdet på sparandet minskar. Samtidigt är det som mest fördelaktigt att fortsätta sparandet i tider av turbulens och sjunkande börskurser. Då är det nämligen ”billigt” att köpa andelar i fonder. När börsen sedan tar fart igen har du fler andelar som ger dig avkastning.

Det kan också vara frestande att försöka tajma uppgångar och nedgångar i syfte att maximera avkastningen. Det är dock något som i princip är omöjligt och det kan kosta mer än det smakar. Att göra just ingenting med sparandet är vanligtvis rätt väg att gå för den som vill bli miljonär över tid.

Vad ska man investera i?

Det finns två saker att tänka på vid valet av investeringar. Det första är att det är viktigt med diversifiering. På ren svenska handlar det om att en bred aktiefond, till exempel en som följer index för de största bolagen på Stockholmsbörsen, är att föredra framför branschfonder såsom IT-fonder och liknande. Det andra är att avgifterna gärna får vara så låga som möjligt. I brist på ett bättre ord ”äter” avgifterna upp din avkastning och över tid kan du gå miste om flera hundratusen kronor.

Sammanfattning

Om du vill bli rik ska du se till att följa dessa tips:

  • Sätt upp ett automatiskt månadssparande
  • Investera i breda aktiefonder med låga avgifter
  • Rör inte pengarna!