blogg

Extraknäcken som blev miljardindustrier

De flesta extraknäck slutar vid att vara just extraknäck. Det vill säga att de ger lite extra inkomster vid sidan av vanliga inkomster från anställning. Det finns emellertid en rad goda exempel på sidoverksamheter som började mycket blygsamt men som sedan har vuxit till att bli miljardindustrier. Vissa gånger handlar det om ren tur. Andra gånger handlar det om gedigen innovation och hårt arbete.

Här är några exempel på globala succéer som startade som extraknäck. Kanske blir du inspirerad att starta eget? Du kanske inte kan nå samma framgång som exempelvis Apple, men med lite hårt arbete kan du säkerligen i varje fall få inkomster för att betala av på skulder på kreditkort och lån, och därigenom stärka din ekonomi.

Apple

Det är omöjligt att tala om extraknäck som har blivit miljardindustrier utan att nämna Apple. Bolaget, som numera är världens största, startade i ett garage av två personer utan något mer än några hundra dollar på fickan och studentexamen från gymnasiet. Personerna var Steve Jobs och Steve Wozniak. Från 1976, då de presenterade sin första persondator (Apple I), till 1981 växte Apple till att bli en ledare inom innovation för persondatorer. Utvecklingen har sedan fortsatt nästan spikrakt uppåt, med undantag för en kris i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet.

Etsy

Etsy är webbplatsen nummer ett för dem som vill sälja och köpa hantverksprodukter, kläder och produkter för hemmet på nätet. Här kan vem som helst med en unik idé sälja sina varor online. Idag har Etsy många miljoner besökare varje dag och det är hundratusentals säljare som använder sajten som ett skyltfönster för sina varor. Allt började 2005 som ett mindre projekt i syfte att ge ett antal personer med innovativa produkter möjlighet att nå ut till en större kundkrets. Bara några år senare var värdet på bolaget nästan motsvarande en miljard svenska kronor.

Instagram

Instagram är ju onekligen en av de största app-succéerna genom alla tider. 2010 var det dock ingen som kände till appen, förutom grundarna Mike Krieger och Kevin Systrom. Krieger och Systroms idé var att bygga på grunderna i den populära appen Foursquare och addera en möjlighet att lägga till bilder direkt från mobilen. Den idén var dock mindre lyckad och framgången kom först när man slopade funktionerna för incheckning och lokala sök (funktioner typiska för Foursquare) för att istället fokusera helt på mobilfoto. 2012 köpte Facebook Instagram för omkring en miljard dollar och idag är det närmare en miljard personer globalt som använder appen varje månad.

Under Armour

När man talar om sportkläder har giganter som Nike, Adidas och Puma sedan ett par år tillbaka en ny konkurrent att tävla mot. Det handlar om Under Armour. Det här varumärket har idag i princip allt inom kläder och utrustning för de flesta sporter. Starten var dock mycket blygsam. Under Armour grundades av Kevin Plank, som spelade amerikansk fotboll för University of Maryland i mitten av 1990-talet. Plank upplevde att det att bära bomullströjor under all utrustning varken var bekvämt eller praktiskt. Som lösning på problemet sydde han ihop en svettavvisande undertröja som fungerade utmärkt. Året som följde kuskade Plank upp och ner för den amerikanska östkusten och sålde sina tröjor från sin bil. Idag säljer bolaget Under Armour kläder och sportutrustning för över fyra miljarder dollar per år.